Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Αφγανοί πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας ζητούν αλληλεγγύη αλλά και λύσεις

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Άρεως εδώ και πάνω από 10 μέρες περίπου έχουν βρει καταφύγιο, σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.


Οι πλειοψηφία τους έχουν αποδράσει από το Αφγανιστάν λόγω του πολέμου και της ασταθής κατάστασης στηνχώρα αναζητώντας μια καλλίτερη ζωή.

Κανείς δεν επικροτεί την οποιαδήποτε πράξη μετατροπής δημόσιων χώρων σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς αλλά για να μην επαναλαμβάνεται αυτό θα πρέπει η πολιτεία να είναι σε θέση να προτείνει λύσεις.

Μετά από την καταγραφή που έκαναν η Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας σε συνεργασία με την οργάνωση Almasar στις 25/07 καταμετρήθηκαν συνολικά: 420 άτομα από τα οποία τα 178 είναι ανήλικα παιδιά, 75 σκηνές, περίπου 98-102 οικογένειες από τις οποίες οι 9 είναι μονογονεικές οικογένειες (μητέρα και ανήλικα παιδιά μόνον δίχως τον πατέρα) καθώς και 5-7 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Δεν έχουν όλες οι οικογένειες σκηνές με αποτέλεσμα να μοιράζονται ορισμένες σκηνές πάνω από μια οικογένεια αλλά υπάρχουν και οικογένειες χωρίς τίποτα.



Η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού ποικίλλει και χειροτερεύει όσο περνάει ο χρόνος. Πολλά παιδιά έχουν διαρροϊκά σύνδρομα, εμετούς και υψηλό πυρετό αλλά και παιδιά που έχουν υποστεί αφυδάτωση. Καταγράφηκαν περίπου 10-12 έγκυες γυναίκες με τα προβλήματα υγείας τους να ποικίλουν όπως και 2 παιδιά με σύνδρομο Down καθώς και 3 παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που δεν έχουν πρόσβαση σε πλήρη φαρμακευτική αγωγή.
Οι ανάγκες για φάρμακα είναι άμεσες και αφορούν κυρίως αναλγητικά, αντιδιαρροϊκά, αλλά και είδη πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Χρειάζεται επειγόντως ιατρική παρέμβαση (με κυριότερες ειδικότητες αυτές των: παιδίατροι, γυναικολόγοι, παθολόγοι και ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας). Όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση υγείας, ειδικά των παιδιών, χειροτερεύει δραματικά.

Ένα άλλο μείζων ζήτημα δημόσιας υγείας αποτελούν οι 2 δημόσιες τουαλέτες που είναι σε άσχημη κατάσταση και πλέον θα αρχίσουν να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Όσον αφορά την καθαριότητα, γίνονται αρκετές προσπάθειες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αλλά διενεργείται και η καθαριότητα του χώρου μέσω εθελοντών ποικίλων οργανώσεων καθώς και απλών πολιτών

Η ενεργή συμμετοχή πολλών απλών πολιτών, εθελοντών αλλά και μερικών οργανώσεων είναι θετική, μαζεύτηκαν πολλά είδη ρουχισμού αλλά οι κύριες ανάγκες είναι σε βρεφικά είδη και κυρίως πάνες, μωρομάντηλα, γάλατα, και παιδικά παπούτσια, είδη υγιεινής (σαπούνια, σακούλες απορριμάτων, αντισηπτικά κ.α.) και τέλος φαγώσιμα και νερά τα οποία χρειάζονται σε συνεχή βάση.


Όμως, παρά τις προσπάθειες συντονισμού που κάνουμε (σε συνεργασία με άλλους φορείς) και ελάφρυνσης του πόνου στις άτυχες αυτές οικογένειες αν δεν υπάρξει κεντρικό και οργανωμένο σχέδιο εξάλειψης του προβλήματος η κατάσταση , δυστυχώς, θα αρχίσει να χειροτερεύει και να διογκώνεται με άγνωστα αποτελέσματα.

Καλούμε λοιπόν, την πολιτεία να αναλάβει άμεσο και ενεργό ρόλο για την επίλυση του προβλήματος καθώς και τις μεγάλες οργανώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα να βοηθήσουν με δυναμικό τρόπο μέσω των του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν μέχρι την εξεύρεση λύσης τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου