Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ο Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής Στην Υγεία

Στην σημερινή εποχή στην οποία ζούμε όπου οι κοινωνίες τείνουν ολόενα και περισσότερο να αποκτήσουν πολυπολιτισμική όψη και ειδικότερα τα αστικά κέντρα στα οποία πλέον σε πολλές περιοχές αποτελούν μικρογραφία του παγκόσμιου χάρτη.

Η Ελλάδα έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα αποτελώντας ένα σταυροδρόμι μεταξύ δύσης και ανατολής με αποτέλεσμα να περνάει αυξημένος όγκος μεταναστών και προσφύγων από το Ελλαδικό έδαφος ενώ  υπάρχει ήδη εγκαταστημένος ένας ικανός αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα.

Ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία αλλά και τα άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες είναι τα θέματα υγείας. Όμως για αρκετούς μετανάστες και πρόσφυγες υπάρχουν επιπλέον φραγμοί που τους αποτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι το πρόβλημα της επικοινωνίας και του διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου.

Όταν υπάρχει κενό στην επικοινωνία μεταξύ προσωπικού και ασθενούς η ασυμφωνία είναι μεγάλη.


Εδώ, επεμβαίνει ο Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής ο οποίος αποτελεί μέσω επικοινωνίας και συνδετικό κρίκο των μεταναστών με το προσωπικό των νοσοκομείων. Στόχος του είναι να διευκολύνει και να υποστηρίξει τον ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων κατά την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, κατανοώντας τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μετανάστες.

Με την υποστήριξη των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών θα παρέχονται ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε άτομα που προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και με περιορισμένη κατανόηση της Ελληνικής γλώσσας ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνεται άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Ο Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής είναι ένα άτομο εξοικειωμένο με την κουλτούρα των μεταναστών και είναι σε θέση να ερμηνεύει την πολιτισμική τους ταυτότητα αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, την γλώσσα  και την θρησκεία τους ενώ παράλληλα είναι γνώστης της Ελληνικής και πραγματικότητας, χειρίζεται με άνεση την Ελληνική γλώσσα και έχει λάβει σχετική εκπαίδευση σε θέματα Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης έχοντας υπογράψει σχετικά έγγραφα που αφορούν θέματα ηθικής δεοντολογίας όπως είναι η τήρησητου απορρήτου για τα ιστορικά των ασθενών.

Άρα, ο Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου και τον μετανάστη ασθενή προωθώντας την γρηγορότερη  και αποτελεσματικότερη επίλυση των θεμάτων υγείας αλλά και των υπόλοιπων διαδικαστικών θεμάτων εντός του νοσοκομείου εξοικονομώντας για το προσωπικό και επιτυγχάνοντας την άμεση μεταφορά της πληροφορίας στον μετανάστη ή πρόσφυγα ασθενή   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου